![]() |
Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı 5 Takvim |
2. Hicri takvim İslamiyet benimsedikten sonra kullanıldı. Hz. Muhammed’in 622 yılında Mekke’den Medine’ye hicret (göç) etmesini başlangıç olarak kabul eden bu takvim, Ay yılına göre düzenlenen, Kamer (ay) takvimi olarak da bilinmektedir. Bir yıl 354 gün olarak hesaplanmıştır. Hz. Ömer döneminde düzenlenen hicri takvim, ülkemizde 1926 tarihinde resmi işlerde yürürlükten kaldırıldı. Hicri takvim, günümüzde yalnızca dini günlerin, ayların ve dinî bayramların belirlenmesinde kullanılmaktadır.
3. Celali takvimi, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah döneminde Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından oluşturuldu. Güneş yılı esasına dayanır. Bir yıl, 365 gün 6 saattir. Celali adı Melikşah'ın lakabıdır.
4. Rumi takviminde yılın ilk günü 1 Mart’tır. 1 yıl, 365 gün 6 saat olarak kabul edilmiştir. Osmanlı Devleti 1839 yılından itibaren mali işlerde (vergi, maaş gibi) görülen aksamanın önüne geçmek amacıyla bu takvimi kullanmaya başlamıştır.
5. Miladi takvimde bir yıl, 365 gün 6 saat olarak kabul edilmiştir. Hz. İsa’nın doğumu takvimin başlangıcı kabul edilir. 1926 yılından itibaren ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır. Diğer adı Gregoryen takvimidir.
Yorum Gönder